Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci v Afghánistánu čelili dvěma útokům pomocí nástražných výbušných zařízení

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

Kábul – Čeští vojáci, kteří má za úkol v Afghánistánu hlídat okolí spojenecké základny Bagrám, od října čelili dvěma útokům pomocí nástražných výbušných zařízení. Při incidentech nebyl nikdo z nich zraněn. 

Českým novinářům to při návštěvě českých vojáků v Afghánistánu ministryní obrany v demisi Karly Šlechtové řekl velitel 9. strážní roty Roman Rostás. Bezpečnostní situace je podle něj v okolí základny v zimním období klidnější. Jádro jednotky tvoří vojáci z Jindřichova Hradce ze 44. lehkého motorizovaného praporu. Pro prapor, který vznikl v roce 2008, to je první velká bojová mise.

Podle Rostáse tvoří rotu zkušení vojáci, i ti, kteří jsou v Afghánistánu poprvé. „S úkolem se poprali velice dobře, rychle nasbírali zkušenosti a odvádějí práci skutečně dobře. Jsem na tu jednotku hrdý, protože jsme ceněni i spojenci," poznamenal Rostás. V asi stošedesátičlenné jednotce je podle něj 122 nováčků.

Strážní rota má za úkol jezdit na hlídky do okolí základny a předcházet útokům na ni. Při hlídkách narušuje činnost nepřítele a jeho pohyb. Spolupracuje při tom i s afghánskými jednotkami. Na patroly jezdí přes den i v noci.

Jednotka byla dvakrát během uplynulých měsíců napadena – pokaždé k tomu došlo v noci, kdy je viditelnost velmi omezená. „V obou případech vyvázli vojáci bez zranění a situaci zvládli. Ty nálože nebyly dostatečně velké, aby vojákům ublížily. V jednom případě jsme museli vozidlo odtáhnout, ale nedošlo k rozsáhlému poškození," podotkl Rostás.

On sám v minulosti již v Afghánistánu působil jako velitel čety v provincii Lógar, kde se dostal do kontaktu s povstalci asi patnáctkrát. „Takže tu situaci znám. Nicméně ti vojáci, kteří tu byli napadeni, byli v té situaci poprvé, ale zachovali se, jak nacvičovali v ČR, a zvládli to," dodal.

Bezpečnostní situace v provincii Parván, kde Bagrám leží, je podle něj trvale zhoršená. V zimním období je ale podle něj situace klidnější. „Protivník tady funguje i na bázi počasí, protože v létě tady má lepší podmínky, ať už delší den, ale zejména ty teploty, vůči nimž nebývá tak odolný," dodal.

Čeští vojáci na Bagrámu se zúčastnili obou kol nedávných prezidentských voleb. Podle Rostáse o volbách živě diskutovali a zajímali se o ně. Pokud to šlo, sledovali také debaty na internetu.

Podle tiskového důstojníka jednotky, který si kvůli bezpečnosti nepřál uvádět své jméno, tráví vojáci odpočinek buď v soukromí na pokojích, kde třeba sledují filmy, nebo komunikují s rodinami. Navštívit také mohou posilovnu nebo českou kapli.

Vojákům na misi v Afghánistánu většinou nejvíce chybí české jídlo a zejména kontakt s rodinou. „V prosinci se mi narodil syn a ještě jsem ho neviděl. Ale s tím jsem počítal, když jsem sem jel," řekl Rostás.

Běžný den na základně se podle českých vojáků točí zejména kolem plnění operačního úkolu. „Ztrácíme tu přehled o dnech v týdnu a jedeme podle data, podle úkolu. Slovo víkend tady neexistuje," dodal velitel roty.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy