Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán jednal s Kurzem. Shodli se na potřebě chránit hranice Schengenu pře nelegálními migranty

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Vídeň – Ve Vídni se dnes sešli rakouský premiér  Sebastian Kurz a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Migrace teď představuje největší hrozbu pro budoucnost Evropy, varoval při té příležitosti Orbán.

Maďarský premiér vyzval k zachování schengenského prostoru, což ale podle něj předpokládá důkladné zabezpečení jeho vnějších hranic. Orbán i Kurz podle agentury DPA také prohlásili, že jejich země se chtějí vzhledem k ilegálnímu příchodu mnoha migrantů společně zasadit o silnou ochranu vnějších hranic EU.

„Existuje křesťanská kultura a způsob života, které bychom chtěli chránit," řekl na tiskové konferenci Orbán. Zdůraznil také potřebu zachování identity Evropy a jejich křesťanských základů. Schengenský režim je podle šéfa maďarské vlády možné ochránit, „pokud ho ochránit chceme".

Zdůraznil, že vnější hranice schengenského prostoru by měly zůstat zavřené, aby ty vnitřní mohly dál být otevřené. V současnosti jsou podle něj vnější hranice otevřené a ty vnitřní mají být uzavírány. „To je přesný opak toho, co označujeme jako Schengen," podotkl Orbán. „Já podporuji v té nejradikálnější podobě ochranu vnější hranice tak, jak to učinilo Maďarsko stavbou plotu," řekl maďarský politik, který vyzdvihl příspěvek Maďarska k ochraně vnějších hranic EU. „V Maďarsku nejsou žádní ilegální migranti," dodal.

Kurz pak uvedl, že Rakousko chce plnit roli mostu mezi visegrádskou skupinou (V4) a ostatními členskými zeměmi EU. Součástí V4 je Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Spekulace médií o možném rozšíření takzvané visegrádské skupiny o Rakousko však oba odmítli. Kurz podle DPA ujistil, že Rakousko se nechce připojit k eurokritickým visegrádským státům. Alpská republika podle něj usiluje spíš o roli mostu mezi visegrádskými zeměmi a ostatními státy EU. „Musí být naším cílem odbourávat napětí v Evropské unii, abychom se společně stali opět silnějšími," dodal Kurz.

Témata:  Viktor Orbán Visegradská čtyřka uprchlíci Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy