Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před budovou katalánského parlamentu demonstrují na podporu Puigdemonta stovky lidí

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Dnes odpoledne v Barceloně prorazilo několik stovek příznivců bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta policejní zátarasy kolem parku, v němž je katalánský parlament. Demonstranti dorazili až k budově parlamentu a požadovali, aby byl Puigdemont uveden do úřadu premiéra. 

Předseda parlamentu dnešní jednání odložil, když ústavní soud Puigdemontovu kandidaturu zablokoval. Mnozí demonstranti v parku u parlamentu zůstávají a chtějí tam být i přes noc.

„Chceme mít svého premiéra, nebo obsadíme parlament," křičeli někteří demonstranti, když dorazili k budově parlamentu. Tu hlídala katalánská i španělská policie. „Parlament patří lidu," volali také demonstranti, z nichž někteří nesli Puigdemontovy fotografie a mávali katalánskými vlajkami. Podle médií se chovali pokojně.

Stovky lidí pronikly do parku Ciutadella, kde se parlament nachází, policie znovu obnovila zátarasy a uzavřela všechny vchody do parku. Na záběrech ze sociálních sítí bylo vidět, jak někteří demonstranti přelézají plot, aby se dostali do parku. Večer kolem sedmé hodiny policie hlavní vchod do parku otevřela.

Separatistická organizace Výbory pro obranu republiky (CDR) vpodvečer prostřednictvím sociálních sítí vyzvala, aby lidé zůstali v parku u parlamentu přes noc. "Permanentní mobilizace na ochranu republiky. Potřebujeme více lidí do parku Ciutadella. Jídlo, vodu a spacáky s sebou," napsala CDR na svém twitterovém účtu.

Akci svolaly dvě hlavní separatistické organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium. Začala krátce před plánovaným zasedáním katalánského parlamentu, které mělo projednávat kandidaturu Puigdemonta na předsedu katalánské vlády. Dopoledne ale předseda parlamentu Roger Torrent jednání odložil, protože uvedení Puigdemonta do úřadu by bylo sporné kvůli sobotnímu výroku ústavního soudu a Madrid by ho neuznal.

Puigdemont je v Bruselu a v případě návratu do Španělska mu hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury za jeho snahy o nezávislost Katalánska. Zatím není jasné, kdy a za jakých podmínek se hlasování o katalánském premiérovi uskuteční.

Zákonná lhůta pro jednání parlamentu o novém katalánském premiérovi vyprší ve středu, nejpozději ve čtvrtek se mělo konat první kolo hlasování a do dvou dnů pak mělo být případné druhé kolo. Není-li nový premiér zvolen ani napodruhé, musejí se do dvou měsíců konat nové volby.

Sobotní předběžné opatření ústavního soudu ale vytvořilo právní vakuum, domnívá se profesor ústavního práva Francesc Pau. Podle něj má Puigdemont právo stát se premiérem, pokud se osobně dostaví, aniž by musel předtím žádat nejvyšší soud, který ho vyšetřuje kvůli obvinění ze vzpoury. To stanovil v předběžném opatření v sobotu ústavní soud. Pau také připomněl, že v katalánském parlamentu podle pravidel nesmí být nikdo zatčen bez souhlasu předsedy parlamentu. 

Témata:  Katalánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.