Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump varoval před jadernými ambicemi KLDR, rozhodl také o prodloužení provozu věznice v Guantánamu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Bezohledná snaha KLDR získat jaderné rakety by mohla velmi brzy USA ohrozit. Prohlásil to v úterý prezident USA Donald Trump v poselství o stavu unie. Jeho vláda prý nebude opakovat staré chyby, které "dostaly Spojené státy do této velmi nebezpečné situace".

Bezpříkladná síla je podle prezidenta nejjistější obranou proti hrozbám zlotřilých režimů, teroristických skupin a rivalů, jako je Čína nebo Rusko. Tyto dvě země jsou podle Trumpa "výzvou americkým zájmům, americké ekonomice a jejím hodnotám".

Proto Trump žádá o odstranění limitů vojenského rozpočtu. Součástí obrany musí být i jaderný arzenál "tak silný a mohutný, že odstraší jakýkoli akt agrese". Možná přijde "magický okamžik", kde se národy sjednotí a zničí své jaderné arzenály. "Ještě tam ale nejsme," upozornil Trump.

Až ve druhé hodině svého poselství se Trump zmínil o problémech americké zahraniční politiky. Připomněl úspěchy boje s Islámským státem v Sýrii a Iráku a řekl, že pokud jsou teroristé dopadeni v zámoří, musí být s nimi v USA jako s teroristy naloženo. Stát musí mít možnost soudit teroristy, kdekoli se podaří je dopadnout. Vztahům s Moskvou ani se spojenci nevěnoval v poselství významnější pozornost.

Krátce před zahájením prezidentova projevu Bílý dům oznámil, že prezident podepsal exekutivní příkaz, jímž ponechává otevřenou věznici v kubánském Guantánamu. Kritizované vězení pro osoby podezřelé z terorismu chtěl Trumpův předchůdce Barack Obama zavřít.

Trump rovněž prohlásil, že Kongres by měl zajistit, aby zahraniční finanční pomoc USA "vždy sloužila americkým zájmům a směřovala výhradně k přátelům, nikoli nepřátelům Ameriky".

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA U.S. Base Guantanamo 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy