Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém migrace chce Trump řešit kompromisem, demokraté jeho poselství kritizovali

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump chce prosazovat ochranu země před ilegální imigrací díky chystanému "spravedlivému kompromisu" s demokraty. Podle Trumpa nastal pro Ameriku "nový okamžik", vláda pod jeho vedením buduje "bezpečnou, silnou a hrdou" zemi. Demokraté jeho projev zkritizovali.

Trump v poselství o stavu unie připomněl, že na jihu země vybuduje "velkou zeď", která zajistí zemi bezpečnost, a že ukončí vízovou loterii a takzvanou řetězovou migraci způsobenou spojováním rodin. Boj s nelegální migrací podle prezidenta pomůže i ke zvládnutí drogové epidemie, která USA postihla.

Trump své první poselství z velké části postavil na rekapitulaci úspěchů, které si připisuje v prvním roce svého úřadování v Bílém domě. Hovořil o výjimečně dobré kondici americké ekonomiky, o daňové reformě, která podle prezidenta prospěla milionům Američanů, nebo o zrušení jádra "katastrofální" zdravotní reformy svého předchůdce Baracka Obamy.

Demokratický poslanec Joe Kennedy (37), který je jako vnuk někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Kennedyho nositelem politického dědictví slavné rodiny, by Američané měli odmítnout "vypjaté stranictví a chaos" Trumpovy éry. "Surovci" prý mohou zasadit úder a zabodovat, ale nikdy nedosáhnou síly a velikosti ducha lidí sjednocených k obraně své budoucnosti.

Vláda podle Kennedyho neútočí jen na zákony, které Američany chrání, ale útočí na samotnou myšlenku, že Američané za ochranu stojí. Demokraté naopak slibují lepší osud všem, "kdo tuto zemi mají za vlastní".

Svěřit Kennedymu čestný úkol reagovat na poselství hlavy státu mnozí demokraté považují za neuváženost, napsala agentura AP. Politický nováček byl do Sněmovny reprezentantů zvolen teprve v roce 2012, předtím působil jako okresní prokurátor ve státě Massachusetts.

Na Trumpův projev rozhořčeně reagovali i další demokratičtí zastupitelé. Bývalý prezidentský kandidát Bernie Sanders prezidentovi vyčetl, že v poselství opominul problém klimatických změn, nerovnoměrné rozdělení národního bohatství nebo otázky sociálního zabezpečení. Sandersovi prý v kongresovém sále dalo práci, aby se při projevu "nesmál nahlas".

Témata:  Donald Trump USA prezident USA migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy