Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko chce rozpustit nacistický spolek. Ten má blízko k vládní straně

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko se pokusí rozpustit nacionalistický buršácký spolek Germania, který se stal terčem kritiky kvůli zpěvníku s antisemitskými texty. Spolek má blízko k vládní Svobodné straně Rakouska (FPÖ), jejímž členem je i ministr vnitra Herbert Kickl.

Kauza kolem zpěvníku se objevila před nedělními volbami do zemského sněmu v Dolních Rakousech. Udo Landbauer (31), čelný kandidát FPÖ, která v prosinci usedla do celorakouské vlády po boku Kurzových lidovců (ÖVP), byl místopředsedou kontroverzního spolku. Landbauer ovšem popřel, že by o existenci zpěvníku věděl.

V jednom textu ve zpěvníku se praví: "Tu do vašeho středu vstoupil Žid Ben Gurion. Pusťte plyn, vy staří Germáni, zvládneme i sedmý milion." Ben Gurion byl první izraelský premiér. Sedmý milion zjevně odkazuje na šest milionů Židů vyvražděných nacisty.

Zisk svobodných v zemských volbách ale kauza nijak výrazně nepoznamenala. Strana skončila na třetím místě s 14,7 procenta hlasů, a místo dřívějších čtyř obsadí v dolnorakouském sněmu osm křesel.

Písně ze zpěvníku spolku Germania v minulých dnech odsoudila většina předních rakouských politiků včetně vicekancléře a předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho, který však dnes odmítl, že by se strana chystala Landbauera vyloučit. Kancléř Kurz dnes podpořil výrok dolnorakouské hejtmanky Johanny Miklové-Leitnerové, která prohlásila, že nehodlá s Landbauerem v žádném případě spolupracovat na vytvoření zemské vlády.

Případem antisemitského zpěvníku se zabývá také rakouská policie, která v této souvislosti vyšetřuje čtyři osoby. Jedním z nich je i ilustrátor zpěvníku, který byl členem rakouské sociální demokracie. Strana ho okamžitě vyloučila.

Na vzniku FPÖ se po 2. světové válce podílelo mnoho bývalých nacistů. Nyní strana tvrdí, že má tuto minulost dávno za sebou. Strache v souvislosti s kauzou Germanie oznámil, že pověří komisi nezávislých historiků zpracováním dějin své strany.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska antisemitismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy