Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš poskytl rozhovor deníku Die Welt: Se Zemanem nemám téměř vůbec nic společného

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovor pro německý list Die Welt prohlásil, že s prezidentem Milošem Zemanem nemám téměř nic společného. Předseda hnutí ANO se vyjádřil také k tvorbě vlády.

"Téměř vůbec nic," odpověděl Babiš stručně na otázku, co má společného se Zemanem. "Poslouchejte, je to můj prezident. Podporoval jsem ho. Nemáme sice vždycky stejný názor, ale on mě také podporoval," řekl pak na další dotaz český premiér v demisi, který také vyjádřil spokojenost s výsledkem prezidentských voleb.

"Jeho problém spočívá v tom, že vy, západní novináři, kopírujete všechny hlouposti, které napíšou jeho nepřátelé. Je proti němu vedena kampaň. Ale i já jsem ho v některých bodech kritizoval," uvedl dále Babiš, který před druhým kolem voleb hlavě státu doporučil, aby se distancovala od svých nejbližších spolupracovníků - kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Šéf české vlády také vyjádřil názor, že Zeman zpočátku zveličoval téma migrace. Především se ho ale podle něj chopila pravicově extremistická strana v Česku. Jakou má na mysli, neupřesnil.

Babiš byl dotázán i na amerického prezidenta Donalda Trumpa a italského expremiéra Silvia Berlusconiho. "S Trumpem jsem měl dříve společné to, že jsme oba měli české ženy. To je všechno. A co se týče Berlusconiho: Nemám žádné televize, jen jeden hudební kanál," řekl Babiš.

Babiš zopakoval, že by nejraději stál v čele menšinového kabinetu. Uvidí se podle něj, koho si do svého čela na nadcházejícím sjezdu zvolí sociální demokraté. "Ale jsem zklamán ze všech stran, které se z různých důvodů zdráhaly podpořit moji vládu," řekl Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Die Welt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy