Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont si zoufá: Je po všem, obětovali mě

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Barcelona - Katalánský expremiér Carles Puigdemont je přesvědčen, že šance na jeho znovuzvolení pohasly. Ve zprávách adresovaných jednomu z exministrů napsal, že ho separatisté "obětovali". Puigdemont nyní pobývá v Bruselu. Pokud by se vrátil do Španělska, mohl by být zatčen za vzpouuru.

Puigdemont oficiálně zůstává jediným kandidátem na katalánského premiéra, jehož plánovanou úterní volbu však kvůli možným právním dopadům předseda parlamentu Roger Torrent odložil na neurčito.

To vneslo do dosud jednotných řad separatistických stran rozkol. Zatímco Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) spolu s radikální levicí CUP trvala na uskutečnění volby, kterou předběžným opatřením de facto zakázal ústavní soud, Torrentova Republikánská levice Katalánska (ERC) se postavila za rozhodnutí předsedy parlamentu.

"Naši nás obětovali, přinejmenším mě," napsal Puigdemont v textové zprávě jednomu z exministrů pobývajících rovněž v Belgii Antonimu Comínovi. "Vy můžete být ministry (doufám a chci), ale já už jsem obětován, jak to navrhl (poslanec ERC Jordi) Tardá," dodal expremiér s odkazem na pondělní prohlášení tohoto politika, který navrhl hledání jiného premiérského kandidáta.

Zprávy zveřejněné původně televizní stanicí TeleCinco přejala většina španělských médií, jejich autentičnost však dosud nikdo nepotvrdil. Puigdemont v nich dále píše, že "je po všem" a že španělská vláda zvítězila.

Španělský premiér Mariano Rajoy před volbou nového katalánského premiéra uvedl, že Madrid se vzdá správy nad katalánskými úřady trvající od října pouze v případě, že bude zvolen fyzicky přítomný premiér. Vláda se kvůli možnému pokusu o volbu nepřítomného Puigdemonta obrátila na ústavní soud, který ji fakticky zakázal.

Témata:  Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy