Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a Slováci: Kdo odmítá víc EU a kdo NATO?

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Bratislava - Mladší generace v Česku má nejskeptičtější postoj v rámci stejné věkové kategorie obyvatel zemí V4. Naopak v názoru na NATO je v regionu nejvíce skeptická mladší generace Slováků.

Za dobrou věc označilo EU 43,8 procenta Čechů ve věku 18 až 24 let a 41,3 procenta Čechů ve věku 25 až 34 let. Opačný názor měla pětina, respektive čtvrtina českých respondentů ve zmiňovaných věkových kategoriích. Vyplývá to ze studie bratislavského nevládního institutu Globsec, který každoročně organizuje stejnojmennou mezinárodní konferenci.

V případném referendu by se necelá polovina mladších Čechů vyslovila pro setrvání země v EU, naopak vystoupení země z unie by podpořila čtvrtina dotazovaných. Vůbec nejkladnější vztah k EU mají v regionu z mladší generace Poláci. Až zhruba tři čtvrtiny z nich označili EU za dobrou věc.

Při hodnocení NATO jsou ve střední Evropě nejskeptičtější mladí Slováci. Pouze necelá polovina z nich vnímá Severoatlantickou alianci kladně, naopak zhruba šestina záporně.

Většina mladších obyvatel zemí V4 zároveň považuje NATO za důležité pro zajištění bezpečnosti svých zemí. Respondenti také upřednostnili systém liberální demokracie před autokracií.

Témata:  EU Češi Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy