Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za podíl na sebevražedném atentátu v Istanbulu padlo doživotí

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Istanbul - Tři muži, kteří se podíleli na sebevražedném atentátu z roku 2016, stráví zbytek život ve vězení. Rozhodl o tom dnes soud v Istanbulu, který jim napařil doživotní tresty. Další obžalovaný byl odsouzen k šesti rokům a třem měsícům vězení, informovala agentura AP.

V Istanbulu při jejich útoku tehdy zemřelo 12 německých turistů a další byli zraněni. Mezi zraněnými bylo dalších devět Němců a také občané Norska, Peru a Jižní Koreje.

Trojice mužů - Syřané Atala Hasan Majjup, Fauzí Muhammad Alí a Halil Derviš - dostali doživotí za porušení turecké ústavy. Kromě toho soud každému z nich uložil dalších 329 let vězení za zabití 12 lidí a pokus o vraždu 16 dalších, kteří byli při atentátu zraněni.

Čtvrtý obžalovaný byl kvůli členství v ozbrojené skupině odsouzen na šest let a tři měsíce za mřížemi. Dalších 18 lidí obviněných v souvislosti s útokem na historickém náměstí Sultanahmet bylo obvinění zproštěno. Zatím žádné tresty nebyly vyneseny v případě dalších čtyř obviněných, kteří jsou na útěku.

Turecké úřady oznámily, že sebevražedný atentátník, Syřan narozený v Saúdské Arábii Nabíl Fadlí, byl napojen na takzvaný Islámský stát (IS). Odpálil se poblíž skupiny německých turistů, kousek od slavné Modré mešity.

Témata:  Turecko terorismus sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy