reklama

Její předpovědi využívá i třeba český letecký poradní tým školící afghánské piloty a techniky vrtulníků Mi-17, řekla novinářům v Kábulu při návštěvě ministryně obrany Karly Šlechtové. Vojákyně v afghánské misi české armády zastupuje i třeba lékařka I. N., která se na kábulské základně stará o zdraví českých vojáků.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu 236 vojáků, z toho je 12 žen. Ty působí na velitelství mise, v lékařských týmech nebo třeba v oblasti předpovídání počasí. Meteoroložka Z. D. se předpovědi počasí věnuje v nadnárodním týmu, který kromě ní tvoří dva američtí a tři turečtí kolegové. Směny jim trvají 12 hodin.

Novinářům řekla, že zpracovávat předpověď počasí v Afghánistánu je oproti Česku jednodušší v předpovídání nízké oblačnosti. Kvůli nízké vlhkosti se totiž nad Kábulem tvoří hlavně vysoká oblačnost. Výjimkou podle ní bylo právě pondělí, kdy do Afghánistánu přiletěla česká ministryně, a kdy se celý den střídal déšť se sněhem.

Práci meteorologů naopak komplikuje menší počet meteorologických stanic, ze kterých získávají data. Složitěji se jim proto předpovídá situace třeba na dvě hodiny dopředu. "Souvisí to s tím, že tu nemáme k dispozici meteorologický radar," poznamenala. Na něm by třeba zjistili, že za 45 minut přestane pršet.

S devadesátiprocentní úspěšností chystají předpověď na dva dny dopředu, pro potřeby velitelství ale musí také zpracovávat čtyřdenní výhledy. Z dat vychází i český letecký poradní tým, předpovědi dostává každodenně. Podmínky pro letce jsou podle meteoroložky díky málo časté oblačnosti vhodné. Ráno a večer se ale kvůli znečištění ovzduší zhoršuje viditelnost, což jim komplikuje hlavně noční lety. Podotkla, že viditelnost se zásadně mění i během hodiny. Pro letce tak může být obtížné se vrátit zpět na základnu.

Počasí letošní zimy označuje za poměrně příjemné. "Co se týče srážek nebo sněžení, to jsme letos zažili teprve podruhé," poznamenala.

Česká armáda do loňského roku v Afghánistánu nasazovala i polní chirurgický tým, který působil na kábulském letišti v rámci americké nemocnice. Stažen byl na začátku prosince. U kábulské jednotky tak zůstala jen trojčlenná zdravotnická skupina tvořená lékařkou, sestrou a řidičem. Doktorka I. N. českým vojákům ve své ambulanci poskytuje základní primární péči.