Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie radikálně zredukuje slevové akce na potraviny

Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Paříž - Francie plánuje zakázat při nákupech potravin slevové akce typu "dva za cenu jednoho". Jde o součást návrhu zákona, jehož záměrem je zvýšit regulované minimální ceny potravin a omezit jejich výprodeje.

Vláda, která plán představila na dnešním zasedání, tak chce v této potravinářské velmoci Evropské unie zajistit lepší příjmy farmářům, napsala agentura Reuters.

Zemědělci tvoří ve Francii významnou voličskou skupinu. Dlouho si stěžují, že doplácejí na cenové války mezi maloobchodními řetězci.

"Pro maloobchodníky to bude doušek čerstvého vzduchu. Budou moci snížit marže na jiné výrobky a lépe zaplatí dodavatele," řekl novinářům ministr zemědělství Stéphane Travert. Dodal, že opatření pomůže v boji proti plýtvání potravinami. Nepotravinových produktů se opatření týkat nebude.

Zákazem nabídky "dva za cenu jednoho" navrhovaný zákon zamezí slevám nad 34 procent. Akce "tři za cenu dvou" ale budou stále povoleny, řekl Travert agentuře Reuters.

Témata:  Francie potraviny slevy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy