Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená Porošenka a Lucenka pobouřila Ukrajince

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Luxusní dovolené ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a generálního prokurátora Jurije Lucenka vyvolaly rozhořčení mezi Ukrajinci, upozornila dnes agentura AFP.

Pořad americké rozhlasové stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda, vysílaný v jedné z ukrajinských televizí, v půli ledna odhalil, že po Novém roce prezident Porošenko s desítkou příbuzných a přátel týden odpočíval inkognito na soukromém ostrově na Maledivách.

O dva týdny později týž pořad ohlásil, že generální prokurátor s rodinou strávil zimní dovolenou na Seychelách za nejméně 52.000 eur (asi 1,3 milionu Kč). Lucenko je vnímán jako člověk blízký Porošenkovi. Cenu prezidentovy rekreace pořad odhadl na půl milionu dolarů (asi deset milionů korun).

Ukrajinci dostávají na takovou rozmařilost vztek.

"Je na čase, aby cestovní kanceláře nabídly zájezd Po stopách Porošenka a Lucenka: Maledivy, Seychely, Panama," ironicky napsal poslanec Serhij Leščenko v narážce na výskyt prezidentova jména v takzvaných panamských dokumentech o utajených majetcích a daňových únicích. Prý by si tito hodnostáři zasloužili putování s itinerářem, zahrnujícím "demisi, vyšetřování, soud".

Autoři pořadu si stěžují, že po odhalení čelí hackerským pokusům o průnik do elektronické pošty a účtů na sociálních sítích, jakož i výhružkám, nátlaku a očerňující kampani.

Lucenko se hájí tím, že letenky na oddych v teplých krajích mu daroval starší syn a za týdenní pobyt s ženou a mladším synem zaplatil ze svého 20.000 dolarů (asi 407.000 Kč), což si může dovolit, jak doložil i zveřejněním svých příjmů jako generálního prokurátora. Připomněl také, že zhruba stejnou částku daroval jako pomoc vojákům raněným v bojích na východě Ukrajiny.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy