Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský zákon o holokaustu vyvolal spory. Snažíte se měnit historii, zlobí se Netanjahu

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: INT

Varšava - Polský Senát dnes schválil návrh zákona, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Návrh vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a varšavskou konzervativní vládou koncem minulého týdne. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jej srovnal se snahou o změnu historie. Zákon se nelíbí ani Spojeným státům.

Polsko chce touto legislativou dosáhnout toho, že polský lid ani stát nebudou obviňováni z nacistických zločinů. "Musíme dát světu jasný signál, že nedovolíme, aby bylo Polsko nadále uráženo," prohlásil v parlamentu náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki.

Podle normy může soud za používání termínů jako "polské tábory smrti" udělit až tříletý trest vězení. Podnětem k navržení zákona bylo dlouhodobé používání geografického označení "polský" například v souvislosti s vyhlazovacím táborem v Osvětimi, což řadu let vyvolávalo popuzené reakce části polské společnosti i politiků.

Část izraelských politiků se ovšem nehodlá smířit s tím, že se Poláci zcela zříkají jakéhokoli podílu na smrti Židů, kteří byli během nacistické okupace země zavražděni na polském území. Spojené státy uvedly, že nová legislativa "by mohla ohrozit svobodu projevu a akademické rozpravy. "Všichni musíme dbát na to, abychom nebránili diskusi o holocaustu," uvedlo americké ministerstvo zahraničí a Polsko vyzvalo, aby návrh zákona přehodnotilo. 

Na území Polska bylo za války zavražděno okolo dvou milionů Židů. Někteří historici připisují vinu za smrt části z nich Polákům. Podle amerického historika polského původu Jana Tomasze Grosse, který se kvůli svým tvrzením dostal v rodné zemi do právních sporů se současnou vládou, jsou Poláci odpovědni za smrt nejméně 100.000 Židů.

Témata:  Polsko holocaust židé Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy