Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Islámského státu: Kdy padne a co bude následovat? Americký generál promluvil

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Washington - Podle zkušeného amerického velitele jsou dny Islámského státu pomalu ale jistě sečteny. Oblast ale ani po zničení Islámského státu nečeká snadné období. O situaci v Iráku a Sýrii psalo Fox News.

Islámský stát bude poražen během několika týdnů. Alespoň to tvrdí vysoký představitel americké armády generál Joseph Votel. Ten to prohlásil včera během své přednášky na vojenské škole v Jordánsku. „Čeká nás ale ještě hodně tvrdý boj.“ dodal generál. Podle něj se dá očekávat, že bojovníci ISIS budou klást tuhý odpor zejména v údolí řeky Eufrat.

Spolu s tím, jak se zřejmě v oblasti blíží konec brutální krutovlády samozvaného chalífátu, ale vyvstává další otázka – co potom? Oblast Sýrie a Iráku je dlouhodobě nestabilní. Množství etnik a kmenů, jež zde vedle sebe žijí, má na budoucnost často velmi rozdílný názor. „Jakmile porazíme IS, mnoho starých sporů se zase oživí.“ ví dobře generál Votel. „Musíme ale najít politické řešení. Bude to těžké, ale ne nemožné.“ dodává.

I přesto, že je Islámský stát na pokraji zhroucení a jeho území se smrsklo na pouhá 2% své bývalé rozlohy, nebezpečí z jeho strany přichází stále. Extremisté z IS jsou pořád velmi aktivní na sociálních sítích. Jejich prostřednictvím se snaží organizovat útoky proti USA a západním zemím po celém světě.

Generál Votel proto zdůrazňuje, že čím dříve bude IS poražen, tím lépe. Proto také provedli Američané v posledních dnech několik leteckých útoků proti pozicím extremistů. V jejich důsledku bylo zabito na 150 bojovníků islámského státu.

Témata:  Islámský stát USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy