Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chotěbuzi kvůli uprchlíkům roste napětí. Krajní pravice rozdávala slzný plyn

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Chotěbuz - Situace v braniborském městě Chtěbuz (Cottbus) je v posledních měsících značně napjatá, opakovaně tu dochází k potyčkám Němců a Syřanů. Policie v centru města ve středu večer narazila na šest mužů, kteří rozdávali kolemjdoucím slzný plyn a letáky krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Text na letácích, které příznivci NPD rozdávali, vyzýval podle policie k zastavení imigrace do Německa. Mezi muži ve věku od 17 do 32 let byl i jeden člen krajně pravicové strany, která v posledních letech ztrácela podporu v souvislosti se vzestupem preferencí Alternativy pro Německo (AfD).

Policie akci šesti mužů vyhodnotila jako shromáždění, které však nebylo povolené úřady. Zahájila proto vyšetřování kvůli porušení shromažďovacího zákona.

Jen krátce předtím chotěbuzská policie řešila potyčku v nedalekém nákupním centru. Jednadvacetiletý Syřan tady napadl o pět let mladšího krajana. Útočníka policie na místě zadržela a kvůli dřívějšímu agresivnímu chování mu zakázala pohybovat se v centru města.

Témata:  Německo uprchlíci neonacisté

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy