Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce zastavit Rusko před jaderným útokem v Evropě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump přichází s novou jadernou doktrínou, která má být oproti éře jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší vůči Rusku.

Jejím cílem je mimo jiné odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Moskva musí být přesvědčena, že by za to zaplatila "nepřijatelně vysokou cenu", informovala dnes agentura AP.

Podle dokumentu o 74 stránkách, který dnes zveřejnilo ministerstvo obrany, Spojené státy chtějí vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle, a to v reakci na přezbrojování Ruska. Podle agentury AFP se experti kvůli tomu obávají opětovného šíření zbraní hromadného ničení a vyššího rizika jaderného konfliktu.

Pentagon přišel s analýzou dalšího směrování jaderné politiky podle zadání, které mu dal Trump před rokem. Dospěl podle AP k závěru, že USA by měly z velké části dodržet Obamův plán modernizace jaderného arzenálu, včetně nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket. Rovněž podpořil dodržování stávajících dohod o kontrole zbrojení, včetně nové smlouvy START, která omezuje Spojené státy a Rusko na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních.

Smlouva byla podepsána v Praze v roce 2010 a vstoupila v platnost v únoru 2011. Stanovené limity mají obě strany dodržovat nejpozději do pondělí 5. února. USA uvádějí, že limity dodržují od loňského srpna. K 1. září, poslednímu datu, kdy jsou k dispozici oficiální údaje, bylo Rusko pod limitem u odpalovacích letounů, ale mírně nad limitem v počtu bojových hlavic, a to na 1561.

"Moskva několikrát zopakovala svůj záměr splnit tyto limity včas a nemáme důvod se domnívat, že tomu tak nebude," uvedla ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová.

Témata:  Donald Trump USA Rusko výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy