reklama

"Tendence bude zjevně směřovat ke zvyšování nebezpečí v globálním měřítku," prohlásil Šamanov. Američané se podle něj touto doktrínou snaží obnovit svůj status jediného mocenského vůdce ve světě pomocí dalšího kola zbrojních závodů.

"Lze předpokládat, že (ze strany USA) budou snahy odstoupit od různých dohod, které byly garantem posledních let. Pravděpodobně je také možné očekávat kroky ve vesmíru i další věci," míní Šamanov.

"Jak je třeba reagovat, to už řekl náš prezident (Vladimir Putin). Máme svou strategii: rozumnou a uváženou. Pro nás je hlavní neopakovat chyby Gorbačovova období, nenechat se zatáhnout do zbrojních závodů, ale zabývat se realizací vlastního vývoje a uvážlivě a zároveň efektivně hodnotit, co se děje," řekl Šamanov.

Michail Gorbačov po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 zahájil změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu, měly ale opačný účinek - Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil.

Podle nového amerického dokumentu o 74 stránkách chtějí USA vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle, a to v reakci na přezbrojování Ruska.

Pentagon přišel s analýzou dalšího směrování jaderné politiky podle zadání, které mu dal Donald Trump před rokem. Dospěl k závěru, že USA by měly z velké části dodržet Obamův plán modernizace jaderného arzenálu, včetně nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket. Rovněž podpořil dodržování stávajících dohod o kontrole zbrojení, včetně nové smlouvy START, která omezuje Spojené státy a Rusko na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních.