Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legendární agent Mossadu podpořil německou peoriimigrační AfD

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Berlín - Legendární izraelský agent Rafi Ejtan (91) překvapivě podpořil německou protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD). Ocenil její postoj k judaismu i názor na islám. Jeho výroky vyvolaly v Izraeli pobouření.

Agent Mossadu Ejtan se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny. V letech 2006 až 2009 byl izraelským ministrem pro záležitosti důchodců.

"Vězte, že my všichni v Izraeli si vážíme vašeho postoje k judaismu," řekl Ejtan na videu, které adresoval AfD. "Jsem si jistý, že budete-li pracovat moudře, silně a - co je nejdůležitější - realisticky,... že se místo alternativy pro Německo můžete stát alternativou pro Evropu," dodal.

V dopise, který přiložil k videu, vyzval Ejtan členy AfD, aby ukončili "politiku otevřených dveří" a zastavili "další islamizaci" své země.

Video vyvolalo podle listu The Times of Israel v židovském státě vlnu nevole. Okamžitě jej odsoudil například izraelský velvyslanec v Berlíně Jeremy Issacharoff, který jej označil za "smutné a ostudné". "Je těžké uvěřit tomu, že osoba, která lapila Eichmanna, je schopna vychvalovat německé pravičáky, kteří tak obdivují nacistickou minulost, a chce jim dopřát, aby se stali alternativou Evropy," napsal ambasador na twitteru.

Zástupci AfD v minulosti vyvolali svými výroky k německým dějinám nejednu kontroverzi. Durynský zemský poslanec Björn Höcke například loni kritizoval památník holokaustu v Berlíně. Němce označil za jediný národ na světě, který "umístil památník hanby do srdce hlavního města". Höcke požadoval rovněž změnu přístupu k německým dějinám o 180 stupňů.

Spolupředseda AfD Alexander Gauland, kterého Ejtan na videu přímo pozdravil, loni hovořil o tom, že Německo má právo být hrdé na to, co němečtí vojáci ve dvou světových válkách vykonali. Ve druhé světové válce se přitom řada z nich podílela na válečných zločinech i vyvražďování Židů.

Témata:  Izrael Německo AfD Mossad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy