Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamizace Evropy? Kostely a synagogy se mění mesity, ukazuje analýza

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Amsterodam/Paříž – Evropské kostely a synagogy se zavírají, nebo se mění v zařízení sloužící jinému účelu. Velká část z nich se podle analýzy Gatestone Institute mění v mešity. Dochází k tomu třeba ve Francii, Nizozemí nebo Belgii.

„V nizozemském regionu Friesland, bylo 250 z 720 existujících kostelů přestavěno nebo zavřeno. Mešita Fatih Camii v Amsterdamu byla původně chrámem svatého Ignáce. Synagoga v Haagu se změnila na mešitu Al-Aksá. Ve Flandrech teď v místě známého kostela stojí luxusní hotel," vyjmenovává analýza skupiny Gatestone Institute.

„V loňském roce při proslulém Bienále v Benátkách, vzal švýcarský umělec Christian Büchel starověký katolický kostel Santa Maria della Misericordia a změnil jej na mešitu. Kostel už nebyl pro křesťanské bohoslužby používán více než čtyřicet let. Büchel vyzdobil barokní stěny arabským písmem, pokryl podlahu modlitebními koberečky a ukryl kříž za modlitební výklenek ukazující směr do Mekky, svatého města islámu. Byla to provokace," upozorňují autoři zprávy.

V Marseille stojí 73 mešit, muslimové tvoří čtvrtinu obyvatel

Zároveň podotýkají, že i jinde v Evropě převládá praktikování islámu na křesťanstvím, zatímco Židé opouštějí starý kontinent a to v masovém měřítku. „V lednu prezident Marseillské izraelské konzistoře Zvi Ammar doporučil, aby Židé, že přestat nosit kippu (čepičku), když vychází na ulici. Poukazoval na příliš velký počet antisemitských incidentů, kvůli kterým se 70 tisíc Židé v Marseille velmi bojí. Židé tu přitom tvoří desetinu populace. 500 Židů už město v roce 2015 dokonce opustilo. Před několika dny pan Ammar oznámil další pokus o ústupky: historická synagoga se změní na mešitu," uvádí dokument.

Synagogu Or Torah koupila muslimská organizace Al Badr za 400.000 eur. Synagoga byla prázdná, kvůli bující antisemitismu v Marseille, zatímco nedaleká mešita řízená organizací Al Badr nebyla schopna zvládat páteční nápor muslimů, věřící proto byli nuceni, aby se modlili na ulici. Čtvrtina obyvatel Marseille jsou muslimové, ve městě už stojí 73 mešit.

Plíživá islamizace a dekadence křesťanstva?

Před rokem francouzský muslimský vůdce Dalil Boubakeur navrhl plán o přeměně prázdných kostelů na mešity. Toto je však poprvé, kdy se změnila na mešitu synagoga. Podle Zvi Ammara  se už Židé kvůli obavám o bezpečnost, začali z centra města stahovat, takže synagogy v této části začínají zet prázdnotou. Poukázal také na to, že podobně byly přeměněny i tisíce synagog v arabsko-islámském světě, a to od Maroka po Libyi a Iráků do Tuniska. Rozdílem prý je to, že ve Francii nemohou synagogy muslimové vyvlastnit, ale musí je koupit.

„Před několika lety psal Niall Ferguson, brilantní současný historik, o budoucnosti Evropy jako o 'plíživé islamizaci a dekadenci křesťanstva.' Je snadné najít v Evropě obrázky rozpadu křesťanství a růstu islámu. Každý cestovatel si může v každém moderním evropském městě všimnout nové mešity, který vzniká vedle opuštěného kostela," uvádí Gatestone Institute.

Poukazuje na to, že se to ve velkém děje ve Francii, Belgii i Nizozemí. „Hlavní mešita v Dublinu bývala presbytariánský kostel, mešita Disbury v Manchesteru byla kdysi kostelem metodistické církve. Kostely zavírá také Belgie, kolébka evropského katolicismu. V Bruselu si polovina dětí ve státních školách vybrala třídu s islámem; praktikujících katolíků je tu 12%, zatímco 19% se prohlašuje za praktikující muslimy," uvádí autoři zprávy.

Německo za 20 let prodalo 340 kostelů

„Navzdory skutečnosti, že bývalý papež Josef Ratzinger pochází z Německa, že kancléřka Angela Merkelová je dcera luteránského ministranta a současný německý prezident Joachim Gauck je protestantský pastor, Německo je doslova prodává své kostely. V letech 1990 a 2010 bylo uzavřeno 340 kostelů německých evangelických kostelů. V Hamburku byl nedávno luteránský kostel zakoupen tamní muslimskou komunitou. Další kostely byly změněny v obchody nebo soukromé rezidence," uvádí výzkumníci.

„Spisovatel Emil Cioran jednou vyslovil zlověstné proroctví o Evropě: 'Francouzi se neprobudí, dokud se z Notre Dame nestane mešita.' Před pěti lety francouzský historik Dominique Venner, zastřelil sám sebe před oltářem v katedrále Notre Dame. Tato sebevražda, která byla mainstreamovými médii označena jako gesto katolického blázna, byla hrozným varováním pro Evropy. Ale nikdo tomu nevěnoval pozornost," dodává Gatestone Institute.

Témata:  Islám muslimové Evropa

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy