Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ázerbájdžán bude prezidenta volit již v dubnu. Autoritář Alijev se uchází o čtvrtý mandát

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Baku - Prezidentské volby v Ázerbajdžánu se budou konat již 11. dubna, řádný termín měl být letos 17. října. Příslušný dekret dnes podepsal autoritářský prezident Ilham Alijev, který se uchází o již čtvrtý mandát.

Alijeva důvody svého rozhodnutí týkajícího se volebního dne nevysvětlil. Jako prezidentského kandidáta ho nominovala počátkem února místní vládnoucí strana. Žádní jiní kandidáti se zatím o post hlavy státu neucházejí.

Alijev se dostal k moci v roce 2003 po smrti svého otce Hejdara, který ovládal Ázerbájdžán už před rozpadem SSSR z pozice prominentního člena sovětské komunistické strany.

Díky bohatým zásobám energetických surovin a strategické poloze se Ázerbájdžán stal vítaným partnerem evropských států, které se snaží snížit svou surovinovou závislost na Rusku. Podle kritiků Západ z těchto důvodů přehlíží porušování lidských práv.

Podle lzprávy organizace Human Rights Watch (HRW) loni ázerbájdžánské soudy v politicky motivovaných procesech poslaly na dlouhá léta do vězení 25 ázerbájdžánských novinářů a mladých politických aktivistů. Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF), hájící svobodu sdělovacích prostředků, řadí Ázerbájdžán na 162. místo ze 180 států, které loni hodnotila z hlediska svobody médií.

Témata:  Ázerbájdžán Ilham Alijev volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy