Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část americký jednotek se začala stahovat z Iráku, zůstat by měly jen 4 tisíce vojáků

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Bagdád - Spojené státy začaly stahovat část svých jednotek z Iráku, kde pomáhaly tamní vládě bojovat proti Islámskému státu (IS). Podle agentury AP by mělo v Iráku zůstat asi 4000 lidí, kteří mají pomáhat s výcvikem iráckých bezpečnostních sil. Loni v prosinci čítaly jednotky USA zhruba 5200 lidí.

V posledním týdnu odjely z Iráku do Afghánistánu desítky amerických vojáků, odvezeno bylo spolu s nimi i vojenské vybavení včetně zbraní. Na částečném stažení jednotek z Iráku se dohodlo americké vedení mezinárodní koalice s iráckou vládou.

"Přítomnost koalice v Iráku bude založena na konkrétních podmínkách a potřebách a koordinovaná s iráckou vládou," řekl mluvčí koalice Ryan Dillon, když byl dotázán na údajné stahování amerických jednotek. Podle vládního úředníka, který je podle AP blízký premiérovi Hajdaru Abádímu, by se mělo stáhnout 60 procent amerických vojáků.

V Iráku se za tři měsíce konají parlamentní volby a americkou přítomnost někteří vnímají negativně. Premiér Abádí, který se bude ve volbách snažit obhájit svůj mandát, si je vědom, že přítomnost USA rozděluje irácké voliče. Koaliční jednotky pod vedením USA sice přispěly k loňské porážce organizace Islámský stát v Iráku, k jejich stažení ale dlouhodobě vyzývají například irácké šíitské milice.

Témata:  Irák U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy