Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý vietnamský poslanec dostal druhé doživotí

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hanoj - Někdejší vietnamský poslanec Trinh Xuan Thanh, který působil také jaké manažer státní ropné firmy PetroVietnam, byl dnes odsouzen k doživotnímu trestu vězení za zpronevěru.

Trinh Xuan Thanh stál v čele společnosti PetroVietnam Construction. V dvoutýdenním procesu, který vyvrcholil dnešním odsouzením na doživotí, byl shledán vinným ze zpronevěry 622.000 dolarů (12,6 milionu Kč) určených na realitní projekt dceřiné společnosti. Sedm dalších obžalovaných dostalo tresty od šesti do 16 let vězení. Thanh veškerá obvinění popřel.

Před dvěma týdny dostal Thanh doživotní trest v jiném procesu, v němž byl usvědčen ze zpronevěry 178.000 dolarů (3,6 milionu Kč) na výstavbu tepelné elektrárny. Spolu s ním byl v tomto procesu souzen také bývalý člen nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thang, kterého soud poslal na 13 let za mříže. Podle tiskových agentur byl po desetiletích prvním členem mocného politbyra, který v zemi stanul před soudem.

Trinh Xuan Thanh byl podle Německa loni na konci července za bílého dne unesen agenty vietnamských tajných služeb v centru Berlína v automobilu. Ten měl českou státní poznávací značku, uvedl tehdy Vietnamcův německý právník. Dvaapadesátiletý bývalý manažer PetroVietnamu a komunistický poslanec žádal v Německu o azyl. Hanoj tvrdí, že se ale nakonec sám vydal vietnamským úřadům.

Protikorupční tažení ve Vietnamu nabralo na síle v loňském roce poté, co generální tajemník komunistické strany Nguyen Phu Trong zvítězil ve vnitrostranickém mocenském boji s někdejším premiérem Nguyen Tan Dungem, uvedla agentura AP. Kritici vlády ale mají za to, že potírání korupce je přinejmenším částečně politicky motivované a namířené proti lidem blízkým bývalému premiérovi Nguyen Tan Dungovi.

V Ho Či Minově Městě nyní probíhá jiný velký proces, v němž je souzeno 46 obviněných, převážně také podnikatelů a bankéřů.

Témata:  Vietnam zpronevěra EuroZprávy.cz soudy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy