Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Integrační návrh byl v Německu přijat. Co se změní?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda přijala návrh integračního zákona, který má usnadnit přístup uprchlíků na pracovní trh. Norma také zavádí sankce pro ty, kteří se nebudou snažit začlenit do společnosti.

Vláda zákonem reaguje na situaci, kdy loni do Německa přišlo 1,1 milionu uprchlíků a v letošním roce dalších 200.000. Odborníci upozorňují, že je třeba tyto lidi co nejrychleji zapojit do práce, aby se usnadnila integrace a naopak se předešlo vytváření ghett.

"Považuji za milník, že vláda schválila integrační zákon, který se řídí heslem 'podporovat i požadovat'," řekla dnes kancléřka Angela Merkelová.

Podle už dříve představených klíčových bodů zákona by se mělo zrušit dosavadní ustanovení, podle kterého musely úřady před nabídnutím pracovního místa uprchlíkům prokázat, že o ně nemají zájem Němci ani občané jiných států Evropské unie žijící v Německu. Nově by mělo být možné zaměstnávat uprchlíky i na krátkodobé práce.

Zákon také zavede povinnost běženců účastnit se integračních kurzů. Těm, kdo odmítnou, bude hrozit krácení vyplácených příspěvků nebo i odebrání povolení k pobytu.

Témata:  Německo uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy