reklama

V neděli se na aténském náměstí Syntagma shromáždilo velké množství lidí. Podle dnešní zprávy agentury AFP je však otázka, zda jich bylo 1,5 milionu, jak tvrdí organizátoři, nebo 140.000, jak uvádí policie.

O tradičně přesnějších odhadech policie jsou ale nyní pochybnosti, protože policejní vedení je pod kontrolou vládnoucí levicové formace Syriza, která je nakloněna dohodě s Makedonií o změně jejího názvu, respektive o doplnění přívlastku k již stávajícímu jménu.

Nedělní shromáždění, během kterého náměstí zaplavilo moře řeckých vlajek, bylo v hlavním řeckém městě nepochybně nejmohutnější za posledních 25 let, přestože Atény jsou z posledních let zvyklé na četné demonstrace proti úsporným opatřením vlády. Jak se ale shodují místní analytici, média a také protivládní opozice, cílený počet více než milionu lidí, jak si přáli organizátoři, tam rozhodně nebyl.

Podle politologa Iliase Nikolakopulose byl počet demonstrantů více než dvojnásobný, tedy nějakých 300.000. I nacionalisticky orientovaný náměstek ministra zahraničí Dimitris Mardas, který přišel v minulosti s tvrzením, že Německo dluží za okupaci z druhé světové války Řecku skoro 300 miliard eur, podstoupil dnes riziko, že rozčílí svůj antimakedonský tábor, když množství účastníků nedělní akce odhadl na zhruba 500.000.

Podle průzkumů veřejného mínění odmítá slovo Makedonie v názvu této země stabilně více než dvě třetiny Řeků. Proti je také vládní strana Nezávislí Řekové, která je menším koaličním partnerem hnutí Syriza premiéra Tsiprase.

Název Makedonie považují Řekové za zásah do svého historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii. Oficiálně se v OSN a na mezinárodním scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Spekuluje se, že se Atény a Skopje dohodly na kompromisu a země by se mohla jmenovat Nová Makedonie, případně Severní Makedonie, Vardarská Makedonie anebo Horní Makedonie.