reklama

S odvoláním na organizaci Claims Conference, která zastupuje oběti nacistické zvůle a jejich potomky, o tom dnes informovala agentura DPA. Většina lidí, kteří budou mít na odškodnění nárok, nyní žije ve Francii, asi 3900 se jich nachází v Izraeli.

Alžírští Židé by měli na základě dohody, jejíž uzavření dnes potvrdilo i německé ministerstvo financí, dostat jednorázově 2556 eur (64.000 korun). "Zvláštní historická konstelace v Alžírsku vyžadovala delší společné rozhovory," vysvětlilo dnes německé ministerstvo, proč k odškodnění dojde až nyní, více než 70 let po konci druhé světové války. Odškodnění by se mělo lidem, kteří prokážou svůj nárok, začít vyplácet letos v červenci.

Odškodnění by se měli dočkat Židé, kteří žili od července 1940 do listopadu 1942 v Alžírsku, a byli tak postiženi antisemitskou perzekucí. "Je nejvyšší čas, že se dostane uznání velké skupině Židů z Alžírska, kteří trpěli protižidovskými opatřeními nacistických spojenců, jakým byl i vichystický režim," uvedl v prohlášení Greg Schneider, místopředseda organizace Claims Conference.