Paříž - Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků.
Mezi oceněnými je také více šéfkuchařů původem ze zahraničí. Nejprestižnějších, tedy tříhvězdičkových, restaurací je nyní v zemi 28. Nově se mezi ně zařadily restaurace vedené šéfkuchaři Christophem Bacquiém a Marcem Veyratem. Sedmašedesátiletému Veyratovi se to podařilo již potřetí.
Naopak letos Michelin poprvé vyškrtl ze seznamu šéfkuchaře Sébastiena Brase, a to na jeho vlastní žádost, kterou zdůvodnil tím, že dlouholeté tříhvězdičkové ocenění jej vystavuje příliš velkému tlaku. Někteří šéfkuchaři už v minulosti kvůli očekávané či realizované ztrátě hvězdičky spáchali sebevraždu.
Přítomnost v průvodci je ale jinak pro drtivou většinu šéfkuchařů nejvyšší metou - kromě prestiže se projeví i zvýšením obratu zhruba o 80 procent v průběhu pouhých tří let. Naopak ztráta hvězdy, zejména té jediné, která představuje i opuštění průvodce, bývá pro podniky nepříjemná, někdy až katastrofální, třeba i s téměř stoprocentním úbytkem klientely. Ani letos tvrdému ortelu řada restaurací neušla, včetně podniku Aphrodite v jihofrancouzském Nice, který nabídl do svého repertoáru menu s hmyzem, což možná u inspektorů Michelinu vyvolalo rozpaky.
Nových dvouhvězdičkových podniků je pět, celkově 85. Je mezi nimi i restaurace Paloma spojovaná s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem, která si "dvojtrofej" pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho udržuje od roku 2016.
Témata: Francie, ocenění Michelin , restaurace
Související
7. ledna 2025 14:43
28. prosince 2024 10:28
14. prosince 2024 8:56
13. prosince 2024 13:39
7. prosince 2024 21:54
7. prosince 2024 21:39