Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice v Německu je ohrožena? Do boje s Merkelovou vyráží mladý politik

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Mladí sociální demokraté (SPD) v Německu už rozjíždí další kampaň proti kancléřce Angele Merkelové (CDU). Že se jim podaří přesvědčit většinu spolustraníků, aby pokračování velké koalice ve vnitrostranickém referendu odmítli, přitom není vyloučené.

Proti další vládě pod vedením Merkelové se mladí sociální demokraté jasně postavili už po skončení sondovacích rozhovorů. Neuspěli tehdy jen těsně, když sjezd SPD zahájení koaličních rozhovorů posvětil hlasy jen 56 procent delegátů. Šéf strany Martin Schulz přitom musel slíbit, že v koaličních rozhovorech prosadí další sociálnědemokratické priority.

Mladé sociální demokraty, kterých je kolem 70.000, to ale neuspokojilo a začali lidi nabádat ke vstupu do SPD, díky kterému budou mít možnost zúčastnit se referenda, které rozhodne o tom, jestli velká koalice vznikne, či nikoliv. Do strany v reakci na to skutečně vstoupily tisíce nových členů.

Už tento týden chce šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert, který si na kampani proti velké koalici udělal v Německu jméno, začít objíždět zemi a přesvědčovat spolustraníky o svém pohledu na věc.

Do karet mladému politikovi, jemuž vadí mimo jiné styl dosavadní vlády velké koalice, hraje to, že odpor k pokračování vlády pod Merkelovou je v SPD velmi rozšířený. V neposlední řadě proto, že stranu velká koalice oslabuje. Zatímco v roce 2005 šla sociální demokracie do vlády s Merkelovou volebním ziskem více než 34 procent hlasů, v loňských parlamentních volbách už jich obdržela jen 20,5 procenta hlasů.

Na druhou stranu si je řada sociálních demokratů dobře vědoma toho, že by v případných předčasných volbách jejich strana mohla znovu oslabit. Jasně také vnímají rostoucí nespokojenost Němců s tím, že ani téměř čtyři a půl měsíce po volbách spolková republika stále nemá vládu. Odborníci proto zatím počítají spíše s tím, že více než 440.000 členů SPD dá velké koalici zelenou.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy