Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestanou spory o Řecko? Věřitelé se dohodli na dalším postupu

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény/Brusel – Ekonomická krize se v Evropě dostala do pozadí uprchlické krize, ale problémy Řecka i nadále přetrvávají. Deník The Guardian informoval, že po 11 hodinové debatě v Bruselu se věřitelé Řecka dohodli na dalším postupu.

Jednání v Bruselu se soustředila na další postup ohledně obrovského státního dluhu Řecka, který činí asi 321 miliard euro, což je v přepočtu více než 8,5 triliónů korun.

V souvislosti s tím se eurozóna rozhodla odemknout fond na pomoc Řecku, který má hodnotu 10,3 miliard euro. Tato částka bude rozdělena na dvě části – 7,5 miliard euro dostane Řecko v červnu a dalších 2,8 miliard pak v září. Jde o druhou část třetího záchranného balíčku pro Řecko, který byl vyjednán minulý srpen a má celkovou hodnotu 86 miliard euro.

Řecko doufá, že se mu pomocí těchto peněz konečně podaří vymanit z nekonečného kruhu úsporných opatření, které vedou k další recesi.

Jak deník připomíná, Atény pro získání dalších peněz splnily úsporná opatření, která zahrnují škrty v rozpočtu i zvýšení daní v celkové hodnotě 3,6 miliard euro. Ta vejdou v platnost v případě, že se Řecku nepodaří splnit fiskální cíle, které mu byly uloženy.

Deník také uvádí, že Mezinárodní měnový fond (IMF) původně trval na tom, aby bylo Řecku poskytnuto „včasné" a „bezpodmínečné" oddlužení. IMF ale nakonec ustoupil a souhlasil, že k oddlužení může dojít až po skončení programu finanční pomoci Řecku.

Témata:  Řecko ekonomika eurozóna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy