Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba na migranty? Útočník ničeho nelituje¨. Byl při smyslech a dobře věděl, tvrdí policie

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Krajně pravicový extremista Luca Traini podezřelý z postřelení šesti afrických migrantů při rasově motivovaném útoku v Itálii byl „při smyslech, odhodlaný, a byl si vědom toho, co udělal“. Neprojevil žádnou lítost, uvedla policie.

Osmadvacetiletý Traini je podezřelý ze střelby na migranty v italském městě Macerata, při které bylo v sobotu večer zraněno pět mužů a jedna žena pocházející z Nigérie, Ghany, Gambie a Mali, uvedla státní televize RAI.

Italské úřady uvedly, že v neděli zabavily v domě podezřelého knihu Mein Kampf od Adolfa Hitlera a další publikace spojované s nacismem. Objevily také vlajku s keltským křížem, což je symbol běžně používaný rasisty. Traini loni kandidoval v italských komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga Severu a který dosud nebyl trestán. 

Plukovník Michele Roberti, velitel Karabibiérů ve městě Macerata, řekl stanici Sky TG24, že Traini neprojevil žádnou lítost a že „je pravděpodobné, že toto bláznivé gesto provedl jako druh odvety, jakousi vendetu" v reakci na smrt mladé italské dívky, která byla zavražděna o několik dní dříve.

Z vraždy 18leté Pamely Mastropietro, jejíž pozůstatky byly nalezeny rozsekané ve dvou kufrech, je podezřelý muž z Nigérie. Roberti ale vyloučil jakékoliv osobní spojení mezi Trainim a touto dospívající dívkou.

Jeden z zraněných při sobotní střelbě přiznal, že má pocit, že už nemůže svobodně chodit po ulicích „s klidnou hlavou". Devětadvacetiletá nigerijská žena, identifikovaná pouze jako Jennifer, pro italský deník La Stampa z nemocničního lůžka řekla, že „mluvila a smála se spolu s dalšími třemi lidmi", když ji zasáhla kulka. „Nikdy jsem nikomu neublížila," dodala. Ostatní zranění jsou ve stabilizovaném stavu.

Přítel Jennifer řekl deníku La Repubblica, že čekali na autobusové stanici, když uviděl, jak na něho někdo něco ukazuje z černého auta. Uvědomil si, že to byla zbraň. „Odstrčil jsem Jennifer stranou a vrhl jsem se na zem. A zaslechl jsem výstřel: Bum!“

Jennifer řekla médiím, že do Itálie přijela před sedmi měsíci a připojila se ke svému příteli v Maceratě. „Vždy jsem se tu cítila dobře. Lidé jsou přátelští. Nevím, proč na nás vystřelil ten kluk,“ řekla.

Vedoucí nigerijské komunity v Maceratě Sammy Kunoun řekl, že slyšel výstřely, protože v tu chvíli plánoval uspořádání návštěvy na podporu rodiny zabité Pamely Mastropietrové. Po přestřelce kvůli strachu z dalších rasistických útoků ale akci nakonec zrušil. „Nyní jsme oběťmi tohoto příběhu my všichni," řekl Kunoun a dodal, že komunita přistěhovalců v Macerate byla vždy dobře integrována. Podle oficiálních statistik tvoří cizinci 9,2% z 43 000 obyvatel města.

Témata:  Luca Traini uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy