reklama

Slučování rodin migrantů, kteří nedostali status uprchlíka, ale pouze doplňkovou ochranu, má být omezeno počtem 1000 měsíčně. Rozhodování o udělení azylu se má zefektivnit. Zároveň se trojice stran výslovně hlásí k povinnostem vyplývajícím ze ženevských konvencí a německé ústavy, která garantuje právo na azyl politicky stíhaným. Na celostátní a zemské úrovni se má v příštích letech zvýšit počet policistů o celkem 15.000.

Vláda se vyslovuje pro posílení role Evropského parlamentu a důraznější prosazování principů demokracie a vlády práva. Evropskou unii chce spolková republika posílit i finančně.

Výdaje na rodiny, děti a do sociální oblasti se mají v tomto volebním období oproti dosavadním plánům navýšit o 12 miliard eur. O 25 eur měsíčně mají v příštích letech stoupnout měsíční přídavky na děti. Koalice chce také důsledněji bojovat proti dětské chudobě.

O 5,95 miliardy eur více se má investovat do školství, výzkumu a digitalizace. Do roku 2025 chce Německo, tedy spolková vláda, zemské vlády i podniky, dávat na vývoj a inovace 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Ve stejný rok má být Německo plošně pokryto vysokorychlostním internetem. Velkým tématem byly ve volební kampani pečovatelské služby, v nichž chce vláda vytvořit podmínky pro zaměstnání 8000 dalších lidí. Navýšit se mají také investice státu do bydlení, a to o zhruba čtyři miliardy eur. Koalice chce najít cesty, jak zabránit dalšímu růstu nájmů.

Finanční injekce v podobě dvou miliard eur navíc oproti předchozím plánům má přijít také do oblastí obrany a rozvoje. Výdaje na ně se mají v budoucnu zvyšovat v poměru jedna ku jedné. Zpřísnit se mají podmínky pro vývoz zbraní z Německa.

Daně se v SRN zvyšovat nebudou, naopak se začne s odbouráváním takzvané solidární přirážky k dani z příjmu, z níž se financuje i rozvoj zemí bývalého východního Německa. Státní rozpočet by měl i v dalších letech zůstat bez deficitů.

V oblasti dopravy kabinet uvažuje o tom, že bude možná nutné technicky - například montáží nových katalyzátorů - upravit alespoň část dieselových vozů, které mají vysoké emise oxidů dusíku. Podpořit chce rozvoj elektromobilů.