reklama

Hlášení o sexuálních útocích na akademii, kterou prochází většina důstojníků americké armády, rostou čtvrtý rok. Ve školním roce, který skončil v loňském létě, bylo oznámeno 50 případů oproti 26 ve školního roce 2015-2016. Pro srovnání, akademie amerického námořnictva v Annapolisu a akademie letectva v Coloradu Springs zaznamenaly jen nepatrné zvýšení.

Ministerstvo obrany a představitelé West Point uvedli, že velké zvýšení případů je výsledkem soustředěného úsilí, které má oběti povzbudit, aby případy ohlásily. Ale dramatický a setrvalý nárůst může naznačovat, že útoků přibylo, dodala AP.

"Jsem velmi povzbuzen hlášeními," řekl AP generál Robert Caslen, který akademii West Point velí. Připustil, že mnozí nepochopí tuto tužbu, aby ohlášených případů přibylo, ale vůči kritice má "ocelový žaludek".

Výroční zpráva o sexuálních útocích na třech vojenských akademiích se očekává tento měsíc. Na námořní akademii se loni ohlášené případy meziročně zvýšily z 28 na 29, podobně akademie leteckých sil zaznamenala o jeden případ více, tedy 33. Na všech třech školách se učí okolo 12.000 studentů.