Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko plánuje zadržet několik lidí. Kritizovali totiž ostřelování severní Sýrie

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecká prokuratura hodlá stíhat dalších 17 lidí, kteřá na sociálních sítích kritizovali operaci Ankary na severu Sýrie. Zatykač byl vydán i na šéfku druhé nejsilnější opoziční strany v parlamentu Serpil Kemalbayovou.

Během třítýdenní operace proti kurdským milicím v Sýrii zatkly turecké úřady v této souvislosti na šest set lidí. Prokuratura nově viní Kemalbayovou a dalších 16 lidí, na něž byl dnes vydán zatykač, z šíření teroristické propagandy a podpory Kurdské strany pracujících (PKK). Tu považuje Ankara i EU a USA za teroristickou.

Kemalbayová stojí v čele prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Trestnímu stíhání kvůli podpoře teroristické organizace čelí už dvě desítky poslanců HDP, včetně obou jejích spolupředsedů Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové, kteří jsou ve vězení. Všichni obvinění z terorismu popírají.

Operaci v severosyrské oblasti Afrín u hranic s Tureckem zahájila Ankara se svými povstaleckými spojenci ze Svobodné syrské armády (FSA) 20. ledna. Jejím cílem jsou kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy napojené na separatisty z PKK, kteří vedou v jihovýchodním Turecku už přes 30 let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Témata:  Turecko Kurdové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy