Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pochybuje, že bude Izrael jednat s Palestinci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Jeruzalém - Židovské osady na palestinském Západním břehu Jordánu komplikují úsilí o mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci.

V rozhovoru, který dnes otiskl izraelský list Israel Hajom, to řekl americký prezident Donald Trump, který se dosud vyvaroval kritiky Izraele. Prohlásil rovněž, že pochybuje o tom, zda jde o mír nejenom Palestincům, ale také Izraelcům. Majitelem listu Israel Hajom je Američan Sheldon Adelson, který patří k významným dárcům amerických republikánů a má blízko k izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Trump prohlásil, že "obě strany budou muset udělat významné kompromisy, chtějí-li dospět k míru".

Po svém nástupu do funkce svěřil Trump blízkovýchodní agendu svému zeti Jaredu Kushnerovi a očekává se, že USA předloží své návrhy pro mírový proces. Na dotaz k tomuto tématu Trump řekl, že "se uvidí". "Palestinci teď nejsou ochotni usilovat o mír. Co se Izraele týče, nejsem si jist, zda i on je připraven jednat o míru. Takže musíme vyčkat a sledovat, co se stane," řekl šéf Bílého domu.

K dotazu o židovských osadách uvedl, že "komplikují mírové úsilí a Izrael by měl v tomto ohledu jednat obezřetně".

Témata:  Donald Trump USA Palestina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy