Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá armáda v rozkladu? Zvažuje se konec v misích NATO

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německému námořnictvu kvůli nedostatku náhradních dílů, dlouhému stání v loděnicích nebo byrokracii chybějí lodě. V dnešním vydání deníku Bild am Sonntag na to upozorňuje parlamentní zmocněnec pro armádu Hans-Peter Bartels.

Podle něj by se bundeswehr neměl zapojovat do dalších misí v rámci NATO, Evropské unie nebo OSN.

"Námořnictvu docházejí lodě, které by bylo možné nasadit (na misi)," uvedl sociální demokrat Bartels. Podle německé armády jsou v současnosti tři plavidla na misi ve Středozemním moři.

Jedna z největších lodí německé armády, zásobovací tanker Berlin, je od loňského března na půldruhého roku v loděnici. Nicméně podle interní zprávy námořnictva, kterou má Bild am Sonntag k dispozici, bude mimo provoz výrazně déle.

Námořnictvo nemá údajně ve skladech základní náhradní díly, jako jsou vstřikovací čerpadla nebo chladiče oleje, dodací lhůty se přitom pohybují v řádu měsíců.

Témata:  Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy