reklama

Informoval o tom viceprezident Cyril Ramaphosa. Zuma čelí stále většímu tlaku, aby kvůli rozsáhlým korupčním skandálům odstoupil. Očekává se, že ho v čele státu nahradí právě Ramaphosa, uvedla agentura AP.

Jak dnes viceprezident uvedl, je mu jasné, že Jihoafričané chtějí, aby vedení země vyřešilo své problémy. "Právě to mají v plánu učinit" vůdci strany ANC, dodal. Debaty, které se Zumou vede, by podle něj měly mít za cíl přispět ke sjednocení Jihoafričanů. Opozice nicméně již soukromé rozhovory mezi Ramaphosou a Zumou kritizovala. Obává se, že současný prezident bude výměnou za své odstoupení žádat imunitu pokud jde o případná budoucí trestní stíhání kvůli jeho aférám.

Zuma vyjednával se stranickými činiteli mimo jiné i minulý víkend a podle jihoafrických médií odmítl z funkce odejít. Někdejší člen ANC Julius Malema, který stojí v čele opozice, na twitteru tehdy napsal, že Zuma svým spolustraníkům řekl, že ho budou muset sesadit, pokud ho jako prezidenta nechtějí, neboť on rezignovat nehodlá.