Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký viceprezident naznačil možné jednání s KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký viceprezident Mike Pence prohlásil, že navzdory chladným vztahům mezi delegacemi USA a KLDR na olympijských hrách zřejmě v zákulisí došlo k pokroku směrem k otevření nových diplomatických styků. To by mohlo vyústit až k přímým rozhovorům Washingtonu a Pchjongjangu bez předchozích podmínek.

Pence cestou z dějiště olympijských her v rozhovoru pro The Washington Post řekl, že ve dvou zásadních rozhovorech se USA a Jižní Korea shodly na podmínkách vztahů s KLDR - první krok udělají Jihokorejci, USA je případně budou brzy následovat.

Nástin rodící se diplomatické cesty je následující: USA a jejich spojenci budou i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně administrativa prezidenta Donalda Trumpa je nyní ochotna při udržování maximálního tlaku s KLDR současně i jednat.

Penceovy komentáře naznačují, že Bílý dům, který většinou vůči KLDR zaujímá výhradně tvrdou linii, by se mohl větší měrou otočit i k diplomatickým možnostem.

Ještě v pátek Pence v rozhovoru s novináři prohlásil, že Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat kvůli tamnímu jadernému programu.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.