Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński brání sporný zákon o holokaustu: Nebudeme nést vinu za německé zločiny

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński prohlásil, že Polsko nadále nehodlá nést vinu za zločiny spáchané za války nacistickým Německem. Vyjádřil se tak v souvilosti se zákonem, který zavádí pokuty nebo až tříleté vězení za připisování odpovědnosti polskému národu či státu za holokaust.

"Nedovolíme, aby Polsko platilo daň za německé zločiny," uvedl Kaczyński v dnešním vydáním týdeníku Do Rzeczy, v němž hovořil o zákonu, který před týdnem podepsal prezident Andrzej Duda.

Norma, která vyvolala negativní ohlasy v Izraeli či ve Spojených státech, podle něho souvisí s ofenzivou na poli historické politiky, kterou v současnosti Varšava zahajuje po dlouhých letech pasivity. Klíčovým podnětem k přijetí zákona bylo používání geografického označení "polský" i v souvislosti s nacistickými vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje značnou část polské společnosti a politiků.

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová se ke sporné normě odmítla vyjádřit, izraelský premiér Benjamin Netanjahu její přijetí odsoudil jako snahu o změnu historie a americký ministr zahraničí Rex Tillerson dal najevo zklamání.

Kaczyński v nejnovějším rozhovoru označil izraelskou reakci za "blesk z čistého nebe". Polské ministerstvo zahraničí v souvislosti s chystaným zákonem vedlo podle Kaczyńského s izraelskou diplomacií rozhovory od listopadu a žádné zásadní námitky ze strany Izraele nezazněly.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Polsko holocaust

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy