Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán zpustošil ostrovy Samoa. Stát Tonga vyhlásil výjimečný stav

Hurikán, ilustrační fotografie
Hurikán, ilustrační fotografie
Foto: Facebook

Sydney - Na tichomořský stát Tonga se řítí cyklon Gita, který by mohl dosahovat až úrovně pět, tedy nejničivějšího stupně. Byl vyhlášen výjimečný stav. Živel už zpustošil ostrovy Samoa.

Místní úřady varují obyvatele před silným větrem, který může dosahovat 185 až 190 kilometrů za hodinu, a záplavami v nízko položených oblastech.

"Vyzýváme obyvatele, aby před příchodem tohoto ničivého cyklonu, který by mohl být nejsilnější v historii země, vyhledali úkryt," sdělil zástupce místní policie Stephana Caldwella. V metropoli Nuku'alofu teď platí zákaz vycházení.

Podle šéfa novozélandské meteorologické služby Philipa Duncana míří tropická bouře přímo na hlavní ostrov Tongatapu. "Situace je velmi vážná, je tam hlavní město, žije tam 75.000 lidí," řekl Duncan.

Cyklon Gita o víkendu zasáhl ostrovní státy Samoa a Americká Samoa v Polynésii. Úřady evakuovaly 300 lidí, kteří se nyní vracejí domů. Mnoho domácností zůstalo bez proudu a pitné vody.

Témata:  počasí EuroZprávy.cz hurikán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy