Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská Jaroslavská oblast vyhlásila nebezpečí radiace: Šlo však o planý poplach

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Obyvatelé ruské Jaroslavské oblasti byli dnes ráno omylem varováni před radioaktivním nebezpečím. Planý poplach vysílaly všechny televizní a rozhlasové stanice.

V oblasti žije přes milionem lidí. Zpráva o nebezpečí radiace byla doplněna instrukcemi, jak se v takové situaci zachovat. Místní úřady byly zaplaveny telefonáty znepokojených občanů, jimž se dostalo ujištění, že úroveň radiace je v normě, uvedla agentura Interfax.

Podle pracovníků ruského ministerstva pro mimořádné situace způsobila planý poplach "systémová chyba programového zabezpečení". Do programu rozhlasových a televizních stanic informaci o radiačním ohrožení zařadil v důsledku chyby automat.

Podobné incidenty se nedávno staly také ve Spojených státech. V lednu vyděsil varovný systém obyvatele Havaje poplachem kvůli údajnému útoku severokorejské rakety. Počátkem února pak textová zpráva odeslaná do mobilních telefonů obyvatel velkých měst na východě USA varovala před údajnou přívalovou vlnou.

Témata:  Rusko radiace EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy