Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěrnice jihokorejské exprezidentky byla odsouzena na 20 let

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky byla dnes odsouzena k 20 letům vězení za korupci. Musí také zaplatit pokutu 18 miliard wonů (skoro 342 milionů Kč). Čche Son-sil stojí v centru korupčního skandálu, který loni v březnu vedl k sesazení prezidentky Pak Kun-hje.

Prokuratura pro důvěrnici žádala 25 let. Čche Son-sil využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejim nadacím. Skandál se týkal i největší jihokorejské společnosti Samsung.

"Provinění obžalované jsou velmi vážná," řekl soudce. Žena podle něj využívala "dlouhodobých soukromých vazeb" na exprezidentku Pak k tomu, aby získala úplatky, a "široce zasahovala do státních záležitostí".

Obhájce během závěrečného soudního jednání loni v prosinci označil obvinění proti jeho klientce za výmysl politiků, občanských skupin a médií. Ti všichni podle něj usilovali o svržení bývalé hlavy státu. Dnes uvedl, že verdikt s jistotou zvrátí u odvolacího soudu.

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který byl pak zahájen v květnu, čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Žena údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (72 milionů Kč) z fondů tajných služeb. Exprezidentka vinu odmítá.

Soud dnes také poslal za úplatkářství na dva a půl roku za mříže šéfa nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pina.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy