Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve sporné oblasti v Egejském moři se srazily řecká a turecká loď, může to zažehnout krizi

Moře
Moře
Foto: Pixabay

Atény/Ankara - Loď turecké pobřežní stráže narazila v noci na dnešek do řeckého hlídkového plavidla. K nehodě došlo u sporných ostrůvků v Egejském moři, na něž si dělají nárok obě země.

Řecká vláda zatím podle místních médií incident nekomentovala. Okolnosti srážky, při níž byla lehce poškozena řecká loď, nejsou jasné. Zraněn nebyl nikdo.

Dva sporné neobydlené ostrůvky, které jsou v turečtině známé jako Kardak a v řečtině jako Imia, se v roce 1996 staly předmětem vážného sporu mezi Ankarou a Aténami o svrchovanost nad nimi. Obě země se kvůli tomu ocitly na pokraji válečného konfliktu. V oblasti se pohybuje mnoho lodí turecké pobřežní hlídky a plavidel jejích řeckých kolegů.

O víkendu obvinili kyperští Řekové turecké vojenské plavidlo, že bránilo v práci lodi zkoumající podmořské zdroje zemního plynu ve východní části Středozemního moře. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval Řecko, Kypr a mezinárodní společnosti mapující ložiska zemního plynu ve Středozemním moři, aby "nepřekročily linii".

Témata:  lodní nehody Řecko Turecko moře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy