Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská volební komise nedoporučila reprízu rozhovoru Olivera Stonea s Vladimirem Putinem

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruská ústřední volební komise doporučila státní televizní stanici Pervyj kanal, aby zastavila vysílání dokumentu amerického režiséra Olivera Stonea o prezidentu Vladimiru Putinovi. Má ho odložit na dobu po březnových prezidentských volbách.

Film, jehož obsahem je Stoneův rozhovor s kremelským vůdcem, ruská opozice a některá média kritizovala jako nepřípustnou volební agitaci hrazenou ze státních peněz.

Dokument se poprvé na ruských televizních obrazovkách objevil loni v červnu. Ruský prezident v něm kritizuje poměry v USA a v zemích amerických spojenců, vyzdvihuje ruské tradiční hodnoty a prezentuje se jako uvážlivý vůdce sebevědomého národa. Čtyřdílný seriál není podle kritiků ničím jiným než polidšťováním autoritářského politika a zatracováním Ameriky.

Stížnost na vysílání propagandistického pořadu zaslala volební komisi opoziční prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková a vedení liberální strany Jabloko.

Kreml se komentáři vyhnul a odkázal novináře na volební komisi. Její předsedkyně Ella Pamfilovová dnes prohlásila, že film za volební agitaci nepovažuje. Doporučila nicméně stanici Pervyj kanal, aby "jednala s náležitou opatrností" a odložila reprízu posledních dílů Stoneova dokumentu na povolební období.

Témata:  Vladimír Putin Oliver Stone Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy