reklama

Ředitel zpravodajských služeb USA Dan Coates v úterý členům senátního výboru pro kontrolu tajných služeb řekl, že Moskva je přesvědčena o úspěchu své dezinformační akce v předloňské kampani k americkým prezidentským volbám.

"Spojené státy jsou vystaveny útoku," upozornil Coates. "Není pochyb o tom, že Moskva své akce z roku 2016 hodnotí jako úspěch a považuje podzimní kongresové volby za možný cíl ruských vlivových operací," konstatoval.

Trvalé podvratné kybernetické operace budou podle Coatese pokračovat ve snaze podkopat volební proces a demokracii v USA i v zemích jejich spojenců. "Očekáváme, že Rusko bude používat propagandu, sociální sítě, falešnou identitu uživatelů, služby sympatizujících osob a další vlivové prostředky ve snaze rozšířit trhliny v sociálním a politickém životě Spojených států," řekl Coates.

Podle šéfa CIA Mikea Pompea a ředitele FBI Chrise Wraye podnikají bezpečnostní složky proti ruským operacím "náležité akce," o jejichž charakteru nechtěli hovořit. Jednou z nich je podle agentury Reuters veřejné pranýřování ruských podvratných operací, což má zvýšit ostražitost a odolnost veřejnosti vůči podobným hrozbám.