Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomise představila možnosti dlouhodobého rozpočtu EU po roce 2020

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise (EK) představila různé možnosti dlouhodobého rozpočtu EU po roce 2020, včetně variant budoucího využívání peněz ze strukturálních a investičních fondů EU. Po brexitu přijde sedmadvacítka o značnou část financí.

Peníze z fondů EU jsou nyní dostupné všem členským zemím, komise však nastínila možnost jejich omezení na méně rozvinuté země či regiony.

Podle jednoho ze scénářů by mohla být vyspělejším regionům zastavena podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Evropského sociálního fondu. Toto ukončení podpory by se týkalo Rakouska, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Německa, Irska, Nizozemska, Švédska a řady regionů v Itálii a ve Španělsku.

Odchod Británie z Evropské unie bude znamenat ztrátu významného přispěvatele do rozpočtu. Tento výpadek by měl být podle komise pokryt novými zdroji příjmů a úsporami ve stávajících programech.

Témata:  EU rozpočet Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy