Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánská exposlankyně před soudem přiznala separatistické úmysly

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Madrid - Před soudcem v Madridu dnes vypovídala bývalá poslankyně katalánského parlamentu Mireia Boyaová (38). Soudce ji na rozdíl od několika jejich kolegů ponechal na svobodě, ač dnes uvedla, že deklarace o nezávislosti z konce října nebyla symbolická, nýbrž směřovala ke vzniku samostatné republiky.

Boyaová, která loni byla v katalánském parlamentu šéfkou frakce radikální separatistické strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), vypovídala před soudcem Pablem Llarenou přes hodinu.

Na otázku, zda měla mít deklarace katalánského parlamentu z 27. října o nezávislosti Katalánska jen "kosmetické" účinky, odpověděla záporně. Na rozdíl od řady svých kolegů, kteří před ní vypovídali před soudcem Llarenou, tak Boyaová neřekla, že účel deklarace byl jen symbolický.

Boyaovou přišla před budovu soudu v Madridu podpořit asi stovka příznivců z Katalánska, kteří na ni volali "nejsi sama" a "ani krok zpět". Nesli přitom volební urnu, jako připomínku říjnového referenda o nezávislosti, a mávali katalánskou vlajkou. Podporu Boyaové vyjádřil dnes i předseda katalánského parlamentu Roger Torrent. "Dnes nás reprezentuješ všechny, svoboda a demokracie proti spirále represí," napsal na twitteru.

Španělská prokuratura pro Boyaovou nepožadovala uvalení vazby podle španělských médií proto, že v jejím případě nehrozí opakování trestné činnosti ani útěk.

Boyaová patří do druhé skupiny z celkem třiceti katalánských politiků, na níž soudce Llarena rozšířil vyšetřování pro podezření ze vzpoury loni v prosinci. Jako základ pro případnou obžalobu má sloužit dokument nazvaný EnfoCATs, který španělská policie nalezla v září při domovní prohlídce tajemníka katalánského ministerstva hospodářství Josepa Marii Jového.

V dokumentu EnfoCATs je vytyčena strategie katalánského vedení, jak se nově zaměřit na proces vedoucí k nezávislosti, když Madrid neuznal právo Katalánska na referendum. Píše se v něm mimo jiné, že vláda se chce vzdát jednostranného vyhlášení nezávislosti Katalánska, aby dosáhla referenda ve shodě s Madridem. Soudce Llarena chce ale dokument podle médií použít jako důkaz organizované vzpoury.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy