Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jestli chce Srbsko do EU, musí přijmout nezávislost Kosova, vzkazuje Gabriel

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel během středeční návštěvy Prištiny prohlásil, že Srbsko musí uznat nezávislost Kosova, pokud chce vstoupit do EU. Kosovo vyhlásilo nezávislost před deseti lety, téměř dekádu poté, co NATO bombardovalo srbské síly, aby zastavilo zabíjení a vyhánění etnických Albánců z tohoto regionu během války v letech 1998-1999.

"Pokud chce Srbsko mířit směrem k Evropské unii, primární podmínkou je budování právního státu a samozřejmě také přijetí nezávislosti Kosova," uvedl Gabriel na společné tiskové konferenci s kosovským premiérem Ramushem Haradinajem.

Srbsko chce vstoupit do EU do roku 2025, což je podle unie "orientační termín, kdy by unie mohla mít více než 27 členů". Srbští představitelé ale doufají, že uznání Kosova nebude klíčovou podmínkou pro členství v EU a srbský ministr obrany Aleksandar Vulin je toho názoru, že Bělehrad a Priština by měly Kosovo rozdělit.

Gabriel zdůraznil, že Německo se bude snažit, aby pět členských zemí unie, které ještě Kosovo neuznaly - Španělsko, Rumunsko, Kypr, Řecko a Slovensko, tak učinilo. Kosovo už bylo uznáno 115 zeměmi, včetně 23 z 28 členských států EU. Jeho členství v OSN bylo zablokováno srbskými spojenci Ruskem a Čínou.

Orientační kroky, jejichž splnění by mělo Srbsku a Černé Hoře umožnit vstup do EU k roku 2025, obsahuje nová strategie pro západní Balkán, kterou 6. února odsouhlasila Evropská komise. Rok 2025 je podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové ambiciozním, ale zároveň také realistickým termínem, kdy by oba státy mohly dokončit svá už zahájená přístupová jednání.

Dokument má vrátit "evropskou perspektivu" zemím na Balkánu v době, kdy o oblast projevují vzrůstající zájem Rusko i Čína. Mogheriniová dnes ve Štrasburku ostatně jednoznačně zdůraznila, že region je součástí Evropy, se kterou sdílí společnou historii i řadu hodnot, a EU má s Balkánem úzké obchodní vazby. "Je to jasná a jednoznačná cesta evropské integrace pro všech šest našich balkánských partnerů," uvedla Mogheriniová. Vstup Balkánu do unie by se podle ní neměl odehrát někdy ve vzdálené budoucnosti, ale "už v této generaci".

Ze šestice západobalkánských zemí jsou Srbsko a Černá Hora na cestě k unii nejdál. Přístupové rozhovory Černá Hora zahájila v roce 2012, Srbsko v lednu 2014. Podle komise nyní musí obě tyto země projevit "silnou politickou vůli", pokračovat v reformách a vyřešit své spory s ostatními zeměmi.

Témata:  Kosovo Sigmar Gabriel Srbsko EU

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy