Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA odsoudili jednoho z nejnebezpečnějších hackerům světa, odsedí si 12 let

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Ruský hacker Vladimir Drinkman (37) dostal v USA 12 let vězení. Kradl údaje o kreditních kartách, čímž způsobil obchodním společnostem škody ve výši stovek milionů dolarů.

Drinkman, označovaný za jednoho z pěti nejnebezpečnějších hackerů na světě, byl zadržen v roce 2012 v Nizozemsku, které jej před třemi lety vydalo do Spojených států.

Drinkman byl usvědčen z rozsáhlého podvodu. Jeho společník Dmitrij Smiljaněc byl odsouzen k více než čtyřletému trestu, uvedla agentura Reuters.

Oba získali data k více než 160 milionům karet, která prodávali za ceny od 10 do 50 dolarů (2050 až 10.250 korun) v závislosti na zemi původu. Podle rozsudku způsobili škodu ve výši 312 milionů dolarů (6,3 miliardy korun).

Škody nahlásilo celkem 16 firem, mimo jiné burzovní společnost Nasdaq OMX Group, platební firma Heartland Payment Systems či obchodní řetězce Carrefour nebo JC Penney Co.

Drikman, který byl americkými úřady obviněn již v roce 2009, se ke svým činům přiznal. Jeho právník novinářům řekl, že o případném odvolání nebylo dosud rozhodnuto. Není ani jasné, zda americké úřady odsouzeného po odpykání trestu vyhostí do Ruska.

Témata:  hackeři USA Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy