Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádáte se s partnerem často? Pak váš vztah déle vydží

Láska, intimnosti, vztahy
Láska, intimnosti, vztahy
Foto: Pixabay

Londýn - Páry, které se dovedou správným způsobem hádat, mají desetkrát větší naději, že spolu vydrží, než dvojice, které své problémy zametají pod koberec. Nejvýbušnějšími tématy ve vztahu jsou sex, peníze a zlozvyky.

Podle britského deníku The Guardian to ukázal průzkum, jehož autoři oslovili 1000 dospělých. "Největší chybou, kterou partneři dělají, je, že se (v případě potíží) vzájemně vyhýbají. Něco cítíme, ale neřekneme nic, přinejmenším do doby, kdy už to nejde dál vydržet," řekl odborník na mezilidské vztahy a spoluautor knihy Crucial Conversations (Klíčové rozmluvy) Joseph Grenny.

Lidé podle něj nepříjemnou konverzaci raději odsouvají, protože jsou si vědomi jejích rizik. "Netuší ale, jaká rizika přináší, když spolu mluvit nebudou. Máme sklon zvažovat jen okamžitá a zjevná rizika a vůbec nebereme v potaz to, nakolik odkládání takové debaty později naruší naši intimitu, důvěru a vzájemnou blízkost," dodal Grenny.

Více než čtyři z pěti respondentů v anketě uvedli, že špatná komunikace hrála roli v jejich předchozím nepodařeném vztahu. Polovina dotázaných označila chabou komunikaci za důležitou příčinu zkrachovalého vztahu.

"Úspěch vztahu je podmíněn tím, jak dvojice umí debatovat o citlivých otázkách," řekl Grenny s tím, že na opravdové lásce se musí pracovat a její součástí je také pravda. Právě klíčové rozmluvy jsou podle něj motorem, díky němuž pravda vychází najevo způsobem, který vztah posiluje.

K tomu, aby byly hádky nebo debaty efektivní, je podle Grennyho potřeba dodržovat několik pravidel - například si napřed uspořádat myšlenky a nebýt ve svých soudech přehnaně přísný. Lidé by také neměli sporné téma načínat okamžitě, ale napřed svůj protějšek ujistit, že si jej váží a záleží jim na něm. Začít by měli fakty a vyvarovat se obviňování a odsuzování.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti muži ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy