Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 musí tvrdě hájit národní zájmy, pobízí Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďaři by podle premiéra Viktora Orbána měli v době pokračujícího přílivu přistěhovalců do Evropy chránit svou křesťanskou kulturu bez ohledu na to, zda jsou věřící, či ne.

"V současnosti jsme zapojeni do debaty, což je dobrá zpráva, neboť nám to umožňuje bojovat za naše národní zájmy," řekl Obrán v dnešním rozhovoru s deníkem Veszprémi 7 Nap.

Maďarsko společně s Českem, Polskem a Slovenskem podle něho bezprecedentně intenzivně spolupracují v otázkách ochrany potřeb svých zemí a musí nadále tvrdě prosazovat své národní zájmy. Orbán očekává, že tyto postoje povedou k "boji, vášnivé debatě" na půdě EU.

Evropská komise začátkem ledna podala u Soudního dvora EU proti Maďarsku, Polsku a ČR žaloby. Slovensko jako čtvrtý člen V4 se žalobě vyhnulo přijetím několika běženců.

"Musíme chránit svou kulturu, která je domovem všech Maďarů. Ta se nazývá, bez ohledu na to, zda je někdo věřící či ne, křesťanskou kulturou," prohlásil Orbán v narážce na to, že značná část migrantů mířících do Evropy vyznává islám.

V Polsku v lednu vzbudilo zájem prohlášení tamního arcibiskupa Stanislawa Gadeckého, který se kriticky vyjádřil k odmítavým postojům polské konzervativní vlády k běžencům. Upřednostňování národních zájmů před pomocí lidem v nouzi podle Gadeckého nemá mnoho společného s křesťanstvím.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy